Lösningar för våra globala & nationella utmaningar

Lösningar som styr vårt beteende utvecklas tack vare system som övervakningskameror, smartphones, sociala plattformar, sökningar på internet, resmönster och köp med kontokort. Dessa lösningar gör det möjligt att påverka vårt beteende baserat på ”rätta värderingar”. Det skulle till exempel kunna vara FNs 17 globala mål för hållbar utveckling. Med Big Data, Artificiell Intelligens, Internet of Things och kvantdatorer har vi nu möjlighet att i realtid träna oss till ett beteende som baserat på rätt värderingar ger oss fördelar. Lösningen för våra globala och nationella utmaningar ligger inom räckhåll. Vad väntar vi på? 

Science Fiction eller dagens verklighet? Läs mitt scenario nedan och reflektera en stund över frågan: vart är vi på väg?

framtidsutmaningar

Vart är vi på väg?

Det är lördag och jag väcks av min smarta armbandsklocka. Barnen och sambon sover fortfarande. Sträcker på mig och känner välbefinnandet strömma genom kroppen. Jag letar fram paddan för att kolla om jag fått några plus eller minuspoäng i rankinglistorna under veckan som gått.

Under veckan har jag köpt ECO-livsmedel, närodlat och miljömärkt även om det inneburit en högre kostnad. Jag läste också in mig på beteenderapporten om ”Life Origin”. Klarade det digitala provet efteråt. 34 av 36 möjliga poäng. Upplevde att det närproducerade köttet vi åt var segt och smaklöst men sa inget till någon (inga minuspoäng).

Under veckan handlade jag på den kassalösa butiken FftF (Food for the Future). Och det fungerade! Jag plockade bara ner varorna direkt i kassar och innan jag gick därifrån visste systemet både vad jag handlat och vilket beloppet som dragits från mitt konto. Ännu ett bevis för att kameraigenkänningen och mitt NFC-chip som jag har under huden, i handen, fungerar. Chipet gör att jag slipper nycklar på jobbet. Bäst av allt är att jag slipper komma ihåg användarnamn och lösenord när jag loggar in på datorn och olika nätverket.

Åker elbussen till och från arbetet. Med chipet är det möjligt att bara swipa handen förbi läsplattan i bussen och så är allt klart. Jag slipper leta efter kortet som jag så ofta glömde. Det märkliga var att när det uppstod en trafikolycka i onsdags med stora förseningar som följd fick jag omedelbart förslag på alternativa resvägar i mobilen. Vilken service! ”IT saved my day”.

belöningssystem

Det bästa som hände i veckan var ändå att våra barn gick före i kön till de högst rankade skolorna i skolvalet. Vi får tacka oss själva för vår höga gemensamma ranking. Vi lever efter samhällets grundläggande värderingar och belönas därefter.

Idag ska vi tillsammans diskutera med barnen hur vi skall kunna bli än bättre att på att hjälpa varandra. Altruism, anpassat för olika åldrar. Arbetshäftena vi laddat ner hjälper oss att anknyta till de grundläggande värderingarna så att vi som vuxna och våra barn enklare och på rätt sätt kan relatera och leva efter dem.

Vi har beslutat att vi skall försöka att bara handla legalt avverkad skog till barnens lekstuga. Fick ett förslag från rankingsystemet var vi kan köpa det. Tänk att det idag går att följa avverkad skog med hjälp av årsringarna i änden på stammen från avverkningsplats ända till brädan i byggvaruhuset. Tänk att jag som konsument kan hjälpa till att minska skövlingen av icke legalt avverkad skog i världen. Vi har systemet att tacka, återigen. Vi får hjälp till bättre beslut (+ poäng) för den globala miljön. När vi själva letade på nätet visste vi inte om detta.

Jag lägger mig ner igen, bredvid sambo och den minsta, somnar om och får ett minuspoäng för att jag inte genomförde träningens morgonpass.

framtiden

Den nya tekniken innebär både farhågor och möjligheter. Har ni funderingar på att starta utveckling av sådana här lösningar? Vi har erfarenhet av det. Tag gärna kontakt.